Sayfalar

Hitler ve Wagner

Hitler’in Wagner takıntısı 12 yaşında başladı. Besteci, Alman diktatörün üzerinde oldukça etkili olmuştu. Adolf Hitler, kitabı Mein Kampf’ın ilk bölümünde şöyle yazmıştı: “12 yaşıma geldiğimde, hayatımdaki ilk operayı gördüm, Lohengrin. Bir anda bağımlısı oldum. Richard Wagner için olan gençlik coşkum sınır tanımıyordu.

Hitler 16 yaşında okuldan ayrıldı ve önündeki 3 yılı boş geçirdi. Harçlığının bir kısmını düzenli olarak operaya gitmek için kullandığını söylerdi. Wagner’a oldukça tutkuluydu. Wagner’ın anti-Semitik ve ateşli milliyetçilik yazıları ona yarı dini bir etki yapmıştı. Ari ırk teorisi kısmen Richard Wagner tarafından çizilmişti. Wagner’a göre halk, her zaman bir ortaklık teşkil eden bireylerin özü olmuştur. Başlangıçta aile ve ırklar varken, sonra dil eşitliği olan ırklar birleşmiş ve ulusları oluşturmuştur.

13 Ocak 1933’te yeni seçilen Nasyonel Sosyalist Parti, Richard Wagner’ın 50. ölüm yıldönümünü onun doğduğu yer olan Leipzig’de görkemli bir anma töreniyle kutladı. Hitler bu etkinliğe Richard Wagner’ın oğlu Siegfried’in İngiliz doğumlu dul eşi Winifred’i ve onun oğlu Wieland’i onur konuğu olarak davet etti. 1933’ten 1939’a kadar her yaz Bavyera Festivali’ne katıldı ve Wagner malikanesi Wahnfried’i yaptırdı, onun ikinci evini.

Wagner’ın son operası Parsifal’da geçen hikayeyi kendi ideolojisine sığdırmak için yeniden yorumlattı. Hikaye, Wagner’ın Schopenhauer okumalarında tavsiye edilen Budist feragatından öğeler taşıyordu. Hitler bir keresinde şöyle demişti: “Wagner’ın çizgisi bana oldukça yakın. Hayatımın her aşamasında ona geri döneceğim.” Wagner ailesi ve onların destekçileri, 20. Yüzyılın başlarında Wagner’ın operası Parcifal gösterisini kısıtlayan özel telif hakları almak için mücadele veriyordu. Son belgeler Wagner ailesinin başından beri Hitler’in ve yaptıklarının destekçisi olduğunu ortaya koymuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder